M
A
N
I
F
E
S
T
2022
1

Goed ontwerp overtuigt beter dan duizend woorden

Wij geloven in beeld. We houden van ‘in één oogopslag’ en genieten van de ‘aha-erlebnis’. Een legal designer kan de ingewikkeldste pleidooien terugbrengen tot een overtuigende visual.
bekijk een voorbeeld
2

Legal design draagt bij aan een mooiere wereld, zonder de kleine lettertjes

Het is 2022, en dus de hoogste tijd voor nieuw gereedschap. We geloven dat visuals de wereld mooier maken. Want ook al is goede tekst nog zo functioneel, de kleine lettertjes zijn dat zelden.
Bekijk een voorbeeld
3

Het recht is er voor iedereen

Simpel, als het simpel kan. Goed te begrijpen voor leken. Toegankelijk. Met die gedachte geven wij het recht vorm.
Bekijk een voorbeeld
4

Minder praten, meer actie

Niet schrijven, maar ontwerpen. We praten er niet te lang over, we laten het zien.
Bekijk een voorbeeld
5

Legal design maakt alles helder

Een duidelijk ontwerp zorgt voor transparantie. Een goede illustratie, een duidelijke beslisboom, een goed gestructureerd contract: legal design maakt het helder. Cliënten, collega’s en rechters zullen je dankbaar zijn.
Bekijk een voorbeeld
6

Legal design geeft het recht zijn effectiefste vorm

Legal designers zijn de duidelijkmakers van het recht. Met heldere visuals krijgt het recht de effectiefste vorm die het verdient. Mooier en duidelijker dan je met alleen woorden kunt bereiken.
Bekijk een voorbeeld
7

Legal design vergroot het voorstellingsvermogen

Je kunt ons zien als legal imagineers; met de eindeloze creativiteit van design en een rijke fantasie is alles voorstelbaar. Goed design helpt het voorstellingsvermogen van rechters, klanten, collega’s, consumenten: van iedereen die met het recht geconfronteerd wordt.
Bekijk een voorbeeld
8

Legal design laat het recht voor je werken

Geen cliënt komt naar een advocaat om zijn zaak te bemoeilijken. Geen manager gaat naar ‘legal’ voor een onleesbaar contract. Wij zijn er voor hen, voor al die juristen die het recht willen gebruiken waar het voor is: om problemen op te lossen, niet om ze te veroorzaken. Legal design zorgt dat het recht voor je werkt.
Bekijk een voorbeeld
9

Legal design maakt de wereld minder juridisch

De uitdrukking ‘schrijven is schrappen’ lijkt niet voor juristen te gelden. Contracten hebben de neiging uit de dijen, regels trekken meer regels aan. Als het regelwoud is dichtgegroeid, kunnen legal designers kappen, snoeien en maaien tot we door de bomen het bos weer zien. Less is more? Zeker! Minder regels leiden tot meer duidelijkheid.
Bekijk een voorbeeld
10

Legal design strijdt tegen overbodige complexiteit

Omdat het vaak simpel kan.
Bekijk een voorbeeld

Ervaringen van onze klanten

Het is geweldig om te werken met ontwerpers die ook jurist zijn.

Marieke de Hoon
Public International Law & Policy Group, Director Netherlands

Wij gebruiken design niet alleen als vervanging van tekst, maar ook tijdens zittingen, om de rechter en arbiter te informeren. Met behulp van visuals kun je ze echt meenemen in de zaak.

Arbitragespecialist

Ik ben diep onder de indruk van de manier waarop Patroon onze juridische documentatie doorneemt. Ze halen juridische inconsistenties eruit en brengen het terug naar de basis.

Head of Risk & Compliance

Hun teamleden integreren naadloos in onze caseteams. Ze voegen echt strategische waarde toe. Mijn cliënten zijn er dol op.

Advocaat procespraktijk

Patroon kent de druk en onvoorspelbaarheid van de juridische praktijk. Daardoor onderscheiden ze zich.

Charlotte Spierings
Advocaat bij Clifford Chance

Legal design is van onschatbare waarde gebleken voor onze HR-strategie. Het helpt ons om creatieve en out-of-the-box denkers aan te trekken.

Joni Uhlenbeck
CEO bij De Roos Advocaten

Patroon laat keer op keer zien dat een contract niet saai hoeft te zijn. Door af te stappen van de gangbare praktijk worden juridische overeenkomsten begrijpelijker.

Hans Maltha
CEO bij Burst

Rechters gebruiken visuals vaak als uitgangspunt tijdens rechtszittingen om vragen te stellen en argumenten te ordenen.

Roelien van den Berg
Partner bij SSHJ Advocaten