M
A
N
I
F
E
S
T
2024
1

Goed ontwerp overtuigt beter dan duizend woorden

Wij geloven in beeld. We houden van ‘in één oogopslag’ en genieten van de ‘aha-erlebnis’. Een legal designer kan de ingewikkeldste pleidooien terugbrengen tot een overtuigende visual.
2

Legal design draagt bij aan een mooiere wereld, zonder de kleine lettertjes

Het is 2022, en dus de hoogste tijd voor nieuw gereedschap. We geloven dat visuals de wereld mooier maken. Want ook al is goede tekst nog zo functioneel, de kleine lettertjes zijn dat zelden.
3

Het recht is er voor iedereen

Simpel, als het simpel kan. Goed te begrijpen voor leken. Toegankelijk. Met die gedachte geven wij het recht vorm.
4

Minder praten, meer actie

Niet schrijven, maar ontwerpen. We praten er niet te lang over, we laten het zien.
5

Legal design maakt alles helder

Een duidelijk ontwerp zorgt voor transparantie. Een goede illustratie, een duidelijke beslisboom, een goed gestructureerd contract: legal design maakt het helder. Cliënten, collega’s en rechters zullen je dankbaar zijn.
6

Legal design geeft het recht zijn effectiefste vorm

Legal designers zijn de duidelijkmakers van het recht. Met heldere visuals krijgt het recht de effectiefste vorm die het verdient. Mooier en duidelijker dan je met alleen woorden kunt bereiken.
7

Legal design vergroot het voorstellingsvermogen

Je kunt ons zien als legal imagineers; met de eindeloze creativiteit van design en een rijke fantasie is alles voorstelbaar. Goed design helpt het voorstellingsvermogen van rechters, klanten, collega’s, consumenten: van iedereen die met het recht geconfronteerd wordt.
8

Legal design laat het recht voor je werken

Geen cliënt komt naar een advocaat om zijn zaak te bemoeilijken. Geen manager gaat naar ‘legal’ voor een onleesbaar contract. Wij zijn er voor hen, voor al die juristen die het recht willen gebruiken waar het voor is: om problemen op te lossen, niet om ze te veroorzaken. Legal design zorgt dat het recht voor je werkt.
9

Legal design maakt de wereld minder juridisch

De uitdrukking ‘schrijven is schrappen’ lijkt niet voor juristen te gelden. Contracten hebben de neiging uit de dijen, regels trekken meer regels aan. Als het regelwoud is dichtgegroeid, kunnen legal designers kappen, snoeien en maaien tot we door de bomen het bos weer zien. Less is more? Zeker! Minder regels leiden tot meer duidelijkheid.
10

Legal design strijdt tegen overbodige complexiteit

Omdat het vaak simpel kan.