2/5/2023
10
min. leestijd
Beginnersgids

Beginnersgids: legal design (deel 1)

Legal design is een innovatieve methode die de beginselen van recht en ontwerp combineert om gebruiksvriendelijke, toegankelijke en doeltreffende juridische oplossingen en processen te creëren.
Bilgehan Arifoglu

1. Wat is legal design?

Wanneer was de laatste keer dat je je aanmeldde bij een website en het privacybeleid accepteerde en echt het hele document las? Als je niet las dat het te droog en saai was, welkom 🎉 je bent op de juiste plaats.

Een illustratie met algemene voorwaarden knop.

De officiële definitie van legal design luidt als volgt:"Legal design is een innovatieve aanpak die de beginselen van recht en ontwerp combineert om gebruiksvriendelijkere, toegankelijkere en effectievere juridische oplossingen en juridische processen te creëren". Maar het gaat erom de wet gemakkelijker te begrijpen en toegankelijker te maken! Legal design is zoiets als de wet een make-over geven, waardoor hij eenvoudiger en gebruiksvriendelijker wordt. Het is niet alleen voor advocaten, maar voor iedereen die met de wet te maken heeft.

Waarom is het belangrijk?
Omdat juridisch jargon complex is, is het gunstig om het rechtssysteem en -proces zo te ontwerpen dat het voor iedereen begrijpelijk is. Zodat iedereen weet wat er in de juridische wereld gebeurt en wat van invloed is op wie en op wat.

Een GIF waarop een gewone man te zien is die zegt: "Ik weet veel over de wet en diverse andere lawyerings".

Legal design gaat over het focussen op de eindgebruiker en ervoor zorgen dat in zijn behoeften wordt voorzien. Dat kan een andere advocaat zijn, een rechter, maar vaak ook voor leken. De wet kan verwarrend, eng en ronduit onvriendelijk zijn. Maar met legal design is er de mogelijkheid voor empathie en begrip. Door juridische zaken eenvoudig en begrijpelijk te maken wordt iedereen geholpen.

Legal design kan ook creativiteit aanmoedigen. Door 'outside the box' te denken en leuke en innovatieve manieren te verzinnen om de wet interessanter en toegankelijker te maken. Met legal design kun je eindeloos veel dingen creëren. Van glasheldere visuals tot interactieve tools. Een mooi voorbeeld is de Maryland Court' App, een applicatie die mensen helpt om door de rechtbanken te navigeren. Het gaat niet alleen om flitsende contracten.

2. Wat is dan "niet" legal design?

Alleen de esthetiek van contracten verbeteren met decoratieve pictogrammen en trendy lettertypen levert geen effectief "legal design product." Het toevoegen van informatieve iconen en leesbare typografie en hiërarchie is een goede eerste stap, maar dat is onderdeel van de afwerking van het product. Het toepassen van deze ontwerpbeginselen is ineffectief zonder de kernregel van legal design toe te passen: de eindgebruiker centraal stellen in het ontwerpproces.

Waarom is het belangrijk?
Juridische oplossingen die de behoeften van gebruikers negeren, die inclusiviteit niet bevorderen, of traditionele juridische documenten vol juridisch jargon helpen onze samenleving of gemarginaliseerde gemeenschap niet om beter te navigeren in de juridische procedures.
klassieke overeenkomst, geheel bestaande uit tekst en juridisch jargon
Een intentieverklaring, ontworpen door Patroon, met alles wat de gebruiker kan verwachten en wat er van hem verwacht wordt in duidelijke en eenvoudige bewoordingen.

In bovenstaand voorbeeld is het verschil glashelder. Boven staat een voorbeeld van de algemene voorwaarden van een bank. Deze zijn moeilijk leesbaar, saai, vol juridisch jargon en gemaakt om het juridische team van de bank te dekken, niet de gebruiker. Onder staat een intentieverklaring die in eenvoudige en duidelijke bewoordingen uitlegt wat er van de gebruiker wordt verwacht en wat de gebruiker daarvoor terug kan verwachten. Beide zijn juridische documenten, maar slechts één is gemaakt met de eindgebruiker in gedachten.

3. Introductiemateriaal over legal design

De term 'legal design' krijgt steeds meer aandacht en steeds meer mensen worden zich bewust van de efficiëntie ervan in communicatie in de juridische context. Maar om legal design echt te begrijpen is het nodig om te begrijpen hoe het samenhangt met design thinking, user experience design, onderzoeksvaardigheden en zelfs enkele communicatie/grafische ontwerpvaardigheden.

een illustratie van gelaagde informatieboom
Waarom is het belangrijk?
Legal design en design thinking zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide gaan over het begrijpen van de behoeften van gebruikers en het bedenken van innovatieve ideeën om het recht toegankelijker te maken. Het toevoegen van een communicatieve laag is als de kers op de taart. Het gaat om het gebruik van sprekende visuals en interactieve elementen om juridische informatie interessanter, informatiever en overtuigender te maken.

Voor degenen die houden van creatief problemen oplossen en merkwaardige juridische producten maken, zijn legal design, design thinking en communication design het onderzoeken waard. Met deze vaardigheden kan het recht gemakkelijk en stimulerend worden gemaakt, en kan het recht misschien zelfs leuk zijn.

Voor degenen die meteen willen beginnen is hier een lijst met blogs over design thinking:

4. Essentiële publicaties om legal design beter te begrijpen

Hier zijn enkele van de meest essentiële publicaties om legal design en de beginselen ervan beter te begrijpen:

  • Law By Design. Dit is een van de bekendste bronnen voor legal designers. Inzicht in het kernconcept van legal design is heel belangrijk voor wat je wilt bereiken in het kader van legal design.
  • Legal Communication Design. Deze website wordt beheerd door Stanford Legal Design Lab, en is goed voor het begrijpen van communicatief legal design.

Dit is nog maar het begin van een reis. Het volgende hoofdstuk gaat over de wereld van design thinking. Het is een goede inleiding over de fundamenten  van legal design.

Volgend hoofdstuk van deze Beginnersgids: Design thinking voor Legal Design.